vrijdag 10 april 2015

Operatie om af te vallen: Gastric Sleeve

Al jaren kamp je met zwaar overgewicht. Van alles heb je al geprobeerd om af te vallen. Sonja Bakker, Weight Watchers, koolhydraat-arm dieet, shake dieet en ga zo maar door. Helemaal niets lijkt te werken. Een operatie lijkt de enige uitweg, maar welke opties heb je dan? In de vorige blogpost besprak ik de Gastric Band en Gastric Bypass. Vandaag ga ik verder in op de laatste optie, namelijk de Gastric Sleeve.


Gastric Sleeve


Bij een sleeve operatie verwijdert de chirurg over de lengterichting een groot deel van de maag. De maag (normaal 1,5 liter) wordt hierdoor een soort buis met een inhoud van slechts 100 tot 150 cc, maar de oorspronkelijke uitgang van de maag blijft behouden. Ook het spijsverteringskanaal blijft intact. Zo krijgt u al een voldaan gevoel na het eten van een kleine hoeveelheid voedsel.

Het is een ingreep met relatief weinig risico die vooral wordt gebruikt voor zwaardere patiënten. Deze procedure wordt vaak gebruikt indien er complicaties zijn ontstaan met de maagband. Ook wordt deze ingreep gebruikt om eerst gewichtsreductie te bewerkstelligen bij zeer zware patiënten, waarna zo nodig een gastric bypass operatie kan volgen. De vermagering treedt meestal op in de eerste zes tot negen maanden na de operatie.


Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek

Interesse?

Denk je dat een Gastric Sleeve voor jou wel eens een goede oplossing kan zijn? Zorg dan dat je meer informatie inwint over de operatie. Dit kan op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek of op de website van Bariatrisch Centrum, het behandelcentrum voor overgewicht en obesitas van Zuid West Nederland.

Ervaring van anderen

In mijn omgeving ken ik niemand die een Gastric Sleeve operatie onderging, maar er zijn genoeg andere manieren om ervaring van anderen te horen. Bekijk bijvoorbeeld eens de volgende fora: Gastric Bypass NL en WLS plein. Ken jij nou iemand die een Sleeve heeft en die zijn ervaring wel met mij en de lezers van mijn blog wil delen? Neem dan contact met mij op via mpmtakx@gmail.com.

vrijdag 3 april 2015

Marijke: mijn bypass en ik

Ik stel aan u voor: Marijke van Dijk, een gezellige, spontane, goedlachse meid van 23 jaar. Na jaren van lijnen nam zij 2,5 jaar geleden het besluit om een operatie te ondergaan. In eerste instantie wilde zij graag een maagband laten zetten, maar het advies van de chirurg pakte voor haar heel anders uit. Ik pakte mijn pen, papier en voice-recorder en interviewde haar. Lees hieronder het verhaal dat ik niet zomaar aan mijn blog voorbij kon laten gaan.

Op twintigjarige leeftijd was voor Marijke de maat vol, al jaren had ze zwaar overgewicht. Verschillende diëten probeerde ze al uit, maar geen enkele zorgde voor blijvend gewichtsverlies. Ze ging opnieuw naar haar huisarts en vroeg om een operatie. Twee jaar eerder was ze ook al geweest, maar toen moest ze het toch nog met een diëtiste proberen. De operatie was haar laatste redmiddel en zo ging zij begin oktober 2012 voor het eerst naar een bijeenkomst in het Bariatrisch Centrum in Bergen op Zoom.

Marijke - november 2012

Hoe verliep het traject tot aan de operatie?
Marijke woonde eerst een bijeenkomst bij, hierin werd uitgelegd welke mogelijkheden er allemaal waren. Zij maakte daarna gelijk een afspraak voor de screening. “De screening bestond uit een gesprek met de chirurg, een psycholoog, een diëtiste en een operatie-assistente. Na de screening waren er twee mogelijkheden: een datum prikken voor een operatie of een voortraject in. Ik had geen tijd om zenuwachtig te zijn, want twee weken later stond mijn operatie gepland.”

Wist je van te voren welke operatie je wilde?

“In eerste instantie wilde ik een maagband, maar op advies van de chirurg onderging ik een Gastric Bypass. Hij gaf namelijk aan dat de kans dat ik niet veel zou afvallen of juist wel veel zou afvallen en weer zou aankomen met mijn eetgewoonten zeer groot was. Wat dat betreft was een Gastric Bypass een permanente oplossing voor mijn gewichtsprobleem.” In het begin schrok Marijke van het advies van de chirurg, want die operatie is veel zwaarder en dan wordt er echt gesneden. Maar uiteindelijk koos ze er toch voor om de stap te nemen en konden de voorbereidingen gelijk beginnen.

Hoe was de dag van de operatie?

 “Ik was niet bang voor de operatie, maar het infuus erin zetten was echt een drama. Helemaal in paniek, want ik ben als de dood voor naalden. “ ’s Ochtends was ze al één van de eersten aan de beurt. De totale operatie duurde slechts een half uur, omdat ze in Bergen op Zoom zo gespecialiseerd zijn en er ongeveer zes per dag uitvoeren. Bij een Gastric Bypass is het wel gebruikelijk dat je twee nachten in het ziekenhuis blijft, maar echt goed geslapen heeft ze dat niet. “Heel veel pijn had ik niet, want kon de eerste dag al gewoon wat rondjes lopen. Maar vooral die trombosebanden om je benen die constant worden opgeblazen. En dan sliep ik ook nog met een snurker op de kamer.”

Wat vond je het zwaarste van het gehele operatietraject?

“Het zwaarste was wel de eerste twee weken na de operatie. Ik mocht namelijk allemaal maar drinken. Ik dacht dat het dieet voor de operatie erg was, maar dit was echt erg. Daarna mocht ik langzaam opbouwen van kwark, soep naar vast voedsel. En dat vaste voedsel kon bij mij niet snel genoeg zijn. Niet dat ik echt honger had, maar ik miste iets om op te bijten.” Marijke zegt zelf dat ze heel veel geluk heeft gehad. Bij sommige mensen hoor je verhalen over ‘dumping’, maar Marijke heeft dit gelukkig maar in lichte vorm (zweten en misselijkheid). “Maar ook al was de dumping wel erger, dan had ik de operatie nog steeds gedaan. Ik heb nooit spijt gehad van de operatie, maar ik had wel gehoopt dat ik meer af zou vallen.”

Is de strijd tegen de kilo’s nu voorbij?

De strijd is nooit voorbij. Een operatie is slechts een hulpmiddel. “Want toen ik een aantal weken geleden op de weegschaal stond, was ik toch wel weer wat aangekomen. Dus nu ben ik weer bezig met lijnen, maar ik moet er wel voor waken dat ik niet te weinig eet. Soms at ik bijvoorbeeld twee stuks fruit per dag, maar hier kan ik natuurlijk nooit mijn energie uit halen.” In totaal viel Marijke bijna 50 kilo af, een hele prestatie op zich natuurlijk. Maar de neiging naar eten blijft, die valkuil blijft altijd bestaan.

Marijke - februari 2015

Vrolijk Pasen


woensdag 1 april 2015

Let's crunch

Een aantal dagen geleden zag ik op de Facebook de 30-day crunch challenge voorbij komen. Een strakke buik, dat wil toch iedereen. Daarom besloot ik ook de uitdaging aan te gaan. Vandaag, 1 april start ik samen met nog meer mensen over de hele wereld de 30-day crunch. Doe jij met me mee?