Mijn verhaal

Al jaren gaan obesitas en ik samen door één deur. Echte vrienden zijn we niet. Je beslaat echter wel een heel groot deel van mijn leven. We hebben goede tijden gekend. Maar ik moet nu alleen op reis naar een gezondere toekomst. Dus hier scheiden onze wegen. Ik hoop je nooit meer terug te zien.

Al jaren kamp ik met zwaar overgewicht, ook wel obesitas genoemd. Op de basisschool was ik nooit de slankste van de klas, maar dik was ik zeker niet. Bij mij is het fout gegaan op de middelbare school. De route naar school liep langs de McDonalds, en of ik nou wilde of niet, er werd altijd gestopt voor een hamburger of ijsje. En zo waren er natuurlijk nog veel meer dingen. Langzamerhand kwam ik steeds meer kilo’s aan, voelde ik mezelf onzeker waardoor ik meer ging eten, en zo kwam ik nog meer aan. Ik zat in een vicieuze cirkel, en het ging van kwaad tot erger. In het begin was het slechts een beetje overgewicht, maar al snelde groeide dat uit tot morbide obesitas.

(Morbide) Obesitas

De Nederlandse Obesitas Kliniek omschrijft obesitas  als “een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s”. Simpel gezegd, de hoeveelheid voedsel dat je eet is meer dan je daadwerkelijk nodig hebt voor je dagelijkse lichaamsactiviteit. Daarbij is sprake van overgewicht als je een Body Mass Index (BMI) hebt van 30 of hoger. Bij 40 of hoger spreken we van morbide obesitas, ofwel ziekelijk overgewicht. De berekening van het BMI geeft een goede indicatie of je overgewicht hebt of niet. Om je BMI uit te rekenen, maak je de volgende rekensom: gewicht / (lengte x lengte). Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je lengte en gewicht invullen op website van de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Dieet na dieet

Al tien jaar probeer ik het gevecht tegen de overtollige kilo’s te winnen, maar ik kom er steeds als verliezer uit. Dieet na dieet probeerde ik uit. Zonder resultaat. Cambridge, Slimfast, Sonja Bakker, Weight Watchers, ik heb het allemaal gedaan. Zelfs een operationele uitdaging ben ik aangegaan. In 2010 liet ik een maagbandje plaatsen, maar deze heeft achteraf gezien meer ongemakken bezorgd dan resultaten. Maar is het nu zo dat al deze diëten niet werken? Nee. Ik viel wel af, maar vervolgens kwam het er ook allemaal weer aan. Mijn mening: ik was er nog niet aan toe om echt af te vallen. Maar nu ben ik er helemaal klaar voor. Weg met die kilo’s.

Mijn doel

Ondanks dat ik heel goed in mijn vel zit, en geaccepteerd heb wie ik ben, wil ik toch graag het gewicht verliezen wat ik nu als bagage met me meedraag. Ik denk dat dit daarom de tijd is om het gevecht aan te gaan. Mijn doel: totaal 55 kilo afvallen. Met Weight Watchers probeer ik die kilo's er af te krijgen. Het begin is al gemaakt, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Op de pagina 'Mijn gewicht' zie je de voortgang van mijn gewichtsverlies.

Waarom bloggen?

Nu zal je wel denken: alles leuk en aardig, maar wat moet ik hiermee? Om je leven zo drastisch om te gooien, en je volledig te storten op een doel wat jou als persoon vormt, heb je veel steun nodig. En deze steun komt soms uit onverwachte hoek. Ik blijf mezelf motiveren om mijn doel te behalen. Ik wil dan ook met deze motivatie en doorzettingskracht anderen inspireren om hetzelfde te doen. In mijn blog komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod. Ook deel ik ervaringen van andere mensen die de strijd leverden. En natuurlijk mogen verantwoorde en toch lekkere recepten niet ontbreken. Samen het gevecht tegen obesitas aan! Een reis naar een gezondere toekomst.

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat je dit blogt, echt moedig van je. Ik wens je het beste toe! Mijn man is op het moment bezig met afvallen. Hij is begonnen met een dieet en een sport. Ook hebben we een weegschaal aangeschaft zodat zijn gewicht zo af en toe gecheckt kan worden en hij ook meer motivatie heeft wanneer hij er wat kilootjes af heeft.

    BeantwoordenVerwijderen