maandag 30 maart 2015

Operatie om af te vallen: Gastric Bypass

Al jaren kamp je met zwaar overgewicht. Van alles heb je al geprobeerd om af te vallen. Sonja Bakker, Weight Watchers, koolhydraat-arm dieet, shake dieet en ga zo maar door. Helemaal niets lijkt te werken. Een operatie lijkt de enige uitweg, maar welke opties heb je dan? In de vorige blogpost besprak ik de Gastric Band, en vandaag is de Gastric Bypass aan de beurt.

Gastric Bypass

De Gastric Bypass (maagomloop) is een relatief grote ingreep waarbij de maag definitief wordt verkleind. Bovendien wordt een deel van de dunne darm uitgeschakeld, waardoor er minder voedsel kan worden opgenomen. Deze techniek wordt vooral toegepast bij zeer zware mensen (BMI boven de 45), en mensen die veel last hebben van maagzuur. Ook is deze techniek zeer geschikt voor mensen met diabetes, omdat er belangrijke hormonale veranderingen optreden die een gunstige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.


Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek

Interesse?

Denk je dat een Gastric Bypass voor jou wel eens een goede oplossing kan zijn? Zorg dan dat je meer informatie in wint over de operatie. Dit kan op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek of op de website van Bariatrisch Centrum, het behandelcentrum voor overgewicht en obesitas van Zuid West Nederland.

Ervaring van anderen

Op donderdag 2 april plaats ik een blogpost over Marijke van Dijk die een Gastric Bypass onderging. Een jonge meid die een aantal jaren geleden de gewaagde stap nam. Een ervaring waar je veel van kunt leren!

zaterdag 28 maart 2015

Mijn Gastric Band en ik

Vol spanning liep ik in de zomer van 2010 het Bariatrisch Centrum in Bergen op Zoom binnen. Na wat onderzoek op internet had ik mezelf ingeschreven voor een voorlichting over bariatrische chirurgie. Dit was het begin van mijn traject richting een maagband. Opgelucht dat ik eindelijk een manier vond die mij echt ging helpen bij mijn gewichtsverlies. Nu, een aantal jaar later, vind ik mijn toenmalige keuze niet meer de juiste.

Het begon allemaal met jaren van lijnen. Vanaf de middelbare school steeg mijn gewicht jaarlijks met zo'n 10 kilo. Op 16-jarige leeftijd woog ik boven de 100 kilo en was het tijd voor een verandering. Door middel van het Cambridge Shake-dieet viel ik meer dan 20 kilo af. Ik zat goed in mijn vel, was energiek, en zei tegen mezelf dat ik het nooit meer zover liet komen. Maar vijf jaar later was ik alles weer aangekomen en nog meer. Toen de weegschaal 135 kilo aangaf was de maat vol, een drastische ingreep was nodig.

Geschikt: ja of nee?

Na de voorlichting over de verschillende soorten operaties besloot ik al snel dat ik het voortraject wilde ingaan. Een gesprek met een chirurg, diëtist, psycholoog en operatie-assistent kon daarbij niet ontbreken. Zelf wilde ik graag een maagband en ook de chirurg vond dit een goed idee, maar hij twijfelde in het begin wel of dit voor mij wel de uitkomst zou zijn. Op donderdag 14 oktober 2010 ging ik echter in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom onder het mes. Soms heb ik spijt van mijn beslissing om de operatie te laten uitvoeren.

Dé dag!

De operatie stond gepland om twee uur 's middags, dus ik moest me voor tien uur in het ziekenhuis melden. De spanning was bij mij al goed voelbaar, maar ik was ook opgelucht dat het eindelijk zover was. De operatie duurde ongeveer een half uur, zo gepiept dus. Daarna begon echter pas het echte werk. De eerste paar dagen mocht ik alleen maar vloeibaar eten. Na twee weken mocht ik langzaamaan ook weer wat vast voedsel proberen.

De ommekeer

Ik heb de eerste paar maanden heel veel last gehad met eten en kreeg het eten vaak niet doorgeslikt. Maar op een gegeven moment ging het steeds makkelijker en ging ik ook meer smokkelen. Een boterham met kaas kon ik niet eten, maar met een pak koeken of zak chips had ik geen problemen. De zorgen die de chirurg voor de operatie had, zijn bij mij allemaal uitgekomen. De maagband zorgde voor ongemakken dan het voordelen opleverde. Natuurlijk is bij iedereen de ervaring anders, maar om die reden raad ik een maagband zeker niet aan.

Conclusie

Iedereen die de keuze wil maken voor een bariatrische operatie moet zich het volgende goed bedenken: een operatie is én blijft maar een hulpmiddel. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Het gaat allemaal om het maken van de juiste keuzes. Een broodje met ham of een broodje kroket, een schaaltje yoghurt of een bolletje ijs, één Bastogne koek of het hele pak. Maak altijd de keuze waar jij volledig achter staat. Alleen dan ga je het gevecht tegen de kilo's winnen.

maandag 23 maart 2015

Operatie om af te vallen: Gastric Band

Al jaren kamp je met zwaar overgewicht. Van alles heb je al geprobeerd om af te vallen. Sonja Bakker, Weight Watchers, koolhydraat-arm dieet, shake dieet en ga zo maar door. Helemaal niets lijkt te werken. Een operatie lijkt de enige uitweg, maar welke opties heb je dan? In de komende drie blogpost bespreek ik de drie verschillende operaties, beginnende met de Gastric Band.


Gastric Band

De Gastric Band (maagband) is een siliconenbandje dat via een kijkoperatie net onder de slokdarm rond de maag wordt geplaatst. Het bandje verdeelt de maag in feite in een kleine “voormaag” (de zogenoemde “pouch”) en een grotere rest. Hierdoor kun je minder eten, zit je sneller vol en houd je langer een verzadigingsgevoel.

De maagband heeft aan de binnenkant een soort langwerpige ballon. Hiermee kan de doorsnede van de maagband na de operatie worden aangepast: hoe nauwer de band, des te sneller een vol gevoel ontstaat en hoe langzamer het voedsel de maagband passeert. Het bijspuiten – en dus het nauwer maken – van de band gebeurt door het inspuiten van vocht (zoutwateroplossing) via een injectiepoort die aangebracht is onder de huid en die in verbinding staat met de band via een slangetje.


Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek

Interesse?

Denk je dat een Gastric Band voor jou wel eens een goede oplossing kan zijn? Zorg dan dat je meer informatie inwint over de operatie. Dit kan op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek of op de website van Bariatrisch Centrum, het behandelcentrum voor overgewicht en obesitas van Zuid West Nederland.

Ervaring van anderen

Belangrijker nog dan informatie vergaren, is het luisteren naar ervaringen van andere mensen. De meeste mensen kennen, denk ik, in hun omgeving wel iemand die zo'n operatie onderging. Heb je dit niet? Dan help ik je een handje. Aanstaande donderdag, 26 maart, deel ik in een blogpost mijn ervaring, want ik onderging namelijk in oktober 2010 deze operatie. Mijn ervaring wil ik graag met jullie delen. Ik hoop dat je er iets van kunt leren.

zaterdag 21 maart 2015

'Obese' ook niet de uitkomst

Iedereen kent 'Obese': het tv-programma op RTL4 waar Wendy van Dijk samen met een team van specialisten een Nederlander met obesitas helpt om af te vallen. Danny Bouman was het boegbeeld van het eerste seizoen. In één jaar tijd viel hij ruim 150 kilo af, een fantastische prestatie. Maar hij kon zijn gezonde levensstijl niet volhouden en kwam gewoon weer aan.


Gisteravond zaten Danny Bouman en Wendy van Dijk aan tafel bij Umberto Tan ter voorbereiding op het nieuwe seizoen van Obese. Het was voor mij moeilijk om te zien dat iemand die een aantal jaar geleden zo veel was afgevallen toch ook het gewicht er niet af kon houden. Dit is bij namelijk ook een aantal keer het geval geweest. Zo blijkt maar dat iedereen het gewicht kan verliezen, maar dat het gewicht er af houden weer een ander soort discipline vergt.

De kilo's er weer aan

Danny Bouman vertelt openhartig over zijn strijd tegen de kilo's die zich voortzette nadat Wendy en de camera's verdwenen. "Ik had een levensstijl gecreëerd waarin ik slechts 300-400 calorieën at en zes uur per dag sportte. Het was aan of uit. Dit kon ik uiteraard niet volhouden nadat ik weer terug moest naar mijn normale leven." Met het oog op het nieuwe seizoen van Obese vertelt Wendy dat zij heel veel geleerd hebben van Danny. Soms moet je iemand halt toe roepen, want uiteindelijk willen zij dat iemand natuurlijk blijvend afvalt.

Hoe nu verder?

Helaas lukte het Danny niet om blijvend af te vallen. Daarom koos hij er voor om een maagverkleining te ondergaan om het gewicht weer naar beneden te brengen. Er zijn drie verschillende operaties mogelijk, namelijk de gastric band (maagband), gastric bypass (omlegging) en gastric sleeve (maagverkleining). Ik heb zelf het gevoel dat mensen steeds makkelijker kiezen voor een operatie, omdat dit "makkelijk" is. Zoals bij mij ook is gebleken, je moet het nog steeds zelf doen. In mijn volgende blogpost ga ik wel meer vertellen over de verschillende operaties.

Aflevering kijken?

Ben je benieuwd naar het verhaal van Danny en Wendy bij RTL Late Night? Bekijk dan de uitzending terug via RTL gemist. Danny doet daarnaast ook zijn verhaal in de nieuwe editie van het tijdschrift van Wendy van Dijk. Het nieuwe seizoen van Obese gaat van start op zondag 19 april bij RTL4.

maandag 2 maart 2015

-30 kilo: check

Weer een mijlpaal bereikt! De lijn van mijn verloren gewicht en overblijvend gewicht kruisten elkaar vandaag officieel. Ik ben al meer afgevallen dan dat ik nog moet afvallen om mijn doel te behalen. Wat een heerlijk gevoel! Super trots.


Ondanks dat het eind al stiekem om de hoek kijkt, blijft het iedere dag een gevecht. Neem ik dat snoepje wel of niet? Een paar extra frietjes is toch niet erg? Toch maar een biertje? De hele dag kom je voor keuzes te staan. Aan mij de taak om iedere keer de juiste keuze te maken. Wanneer je eenmaal 'in de flow' zit, wordt het makkelijker. Maar of ik nu wil of niet, ik heb levenslang! De teller staat nu op -30 kilo, dus nog 25,1 kilo te gaan. Let's GO.

zondag 1 maart 2015

Een complimentje, en nu?!

Elk jaar, op 1 maart, is het Nationale Complimenten-dag. Dé dag om complimenten te geven, maar ook om ze te ontvangen. Maar hoe neem je nu op een goede wijze een compliment in ontvangst. Bekijk onderstaande afbeelding voor het beste resultaat voor de ontvanger én de gever.