woensdag 31 december 2014

Oliebol of oliedom?!


Het einde van het jaar is bijna in zicht. Nog dertien uur te gaan voordat wij met z'n allen 2015 inluiden. En dit nieuwe jaar kan natuurlijk niet beginnen zonder die heerlijke traditionele lekkernijen. Maar kun je deze zoete verwenning niet beter laten staan?

Een oliebol met krenten of met poedersuiker, of een lekkere appelbeignet. Allemaal heerlijke lekkernijen die onlosmakelijk verbonden zijn met het vieren van Oud & Nieuw. De oliebollenkramen zijn al vanaf eind oktober in de verschillende plaatsen te zien, maar de huisbakkers gaan pas vandaag aan de slag. Maar zijn deze gefrituurde gebakjes echt zo slecht als sommige mensen denken?

Oliebol zo slecht nog niet

In vergelijking met een kiwi of sinaasappel (45 kcal) is het natuurlijk niet echt een gezonde snack. Een appelbeignet is namelijk 110 kcal*, een oliebol met krenten is 288 kcal*, en een oliebol met poedersuiker is 286 kcal*.  Maar vergelijk ik het met het in veel diëten aangeraden tussendoortje 'de eierkoek' dan is een oliebol of appelbeignet zo slecht nog niet. De eierkoek is namelijk ook 287 kcal*. Voor alles geldt natuurlijk: "Eet met mate." Maar vanavond eet ik lekker een oliebol, want dit is zeker niet oliedom.

*per 100 gram

Geen opmerkingen:

Een reactie posten